Logo Staples

Työpaikan keittiö vaikuttaa työntekijän hyvinvointiin

Share via:
  • Staples_article

Keittiö on kodin sydän, ja kahvilakulttuurin nousun myötä siitä on tullut keskeinen tila myös nykyaikaisessa toimistossa. Monet pk-yritykset käyttävät myyntivalttinaan yhteistyökykyisyyttään, joten ei ole ihme, että niiden yhteistilat ovat kovassa käytössä. 

Keittiö ja taukotilat ovat luontevia paikkoja kahdenkeskisille keskusteluille, ajatusten vaihdolle ja tuloksellisille kokouksille. Miellyttävä, kaikkien käytössä oleva tila maksaa siis itsensä helposti takaisin. Jotkin yritykset ovat panostaneet työtyytyväisyyteen niin paljon, että ovat jopa muokanneet koko toimiston uusiksi saadakseen keittiöstään vilkkaan, toiminnantäyteisen tilan – jossa tietenkin saa myös kahvilatasoista kahvia.

Virtuaaliassistenttipalvelu Time etc:n perustaja Barnaby Lashbrooke toteaa:

”Tiimini suuntaa säännöllisesti keittiöön, taukotiloihimme, tekemään yhteistyötä. Useimmissa viime vuosina perustetuissa, pk-yrityksille tarkoitetuissa hyvin varustelluissa vuokratoimistoissa yleisten tilojen keskipisteenä on vilkas, avoin keittiötila, josta saa erinomaista kahvia. Tämä ei ole sattumaa vaan osa uutta työkulttuuria, joka kannustaa verkostoitumaan.”

Monille toimistotyöläisille keittiö tarjoaa mahdollisuuden taukoon. Sinne he voivat lähteä näyttöpäätteidensä äärestä päästäkseen hetkeksi liikkeelle, selvittääkseen ajatuksiaan ja unohtaakseen työhuolet. Ajatus on sama, olipa kyseessä sitten kunnon keittiö, johon mahtuu useampiakin kahvin- ja vedenkeittimiä, tai pieni, vedenkeittimellä varustettu taso. 

Paikka, jossa työntekijät voivat viettää aikaa yhdessä, auttaa lisäämään tuottavuutta. Pienen tauon jälkeen työntekijät voivat jatkaa työtään virkistynein mielin.

Jos haluat nostaa yrityksesi tuottavuuden uudelle tasolle, kannattaa aloittaa tuomalla toimistoon laadukasta kahvia, teetä ja – budjetin salliessa – lounasta. Voit myös tuoda taukotiloihin terveellisiä välipaloja. Näin työntekijäsi ovat tyytyväisiä ja työmotivaatio pysyy korkeana. 

Fruitful Office -yrityksen toteuttaman tutkimuksen mukaan pelkästään tuoreiden hedelmien tarjoaminen työntekijöille voi lisätä tuottavuutta yli 10 %. Yli kolme neljäsosaa vastanneista kertoi, että hedelmien tarjoaminen vahvisti heidän tunnettaan siitä, että heitä arvostetaan, ja lähes 80 % koki olonsa terveemmäksi. 

Yhteistyö lisääntyy työpaikoilla myös eri asemissa toimivien henkilöiden välillä. Avoimessa tilassa toimitusjohtaja voi istua harjoittelijan vieressä ja päälliköt yhdessä avustajien kanssa. Tämä tuo tasa-arvoa ja lisää työtyytyväisyyttä.  

Joustava istumajärjestys kannustaa myös yhteistyöhön eri tehtävissä toimivien henkilöiden välillä ja lisää näin tiimikokousten tehokkuutta. Vahvistamalla työpaikan tasa-arvoisuutta voit parantaa työntekijöidesi viihtyvyyttä ja saada heidät kokemaan itsensä arvostetuiksi, mikä puolestaan voi vähentää työntekijöiden vaihtuvuutta.

Kun taukojen pitoon kannustetaan ja tarjolla olevia tiloja saa käyttää vapaasti, työntekijöiden hyvinvointi lisääntyy. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että toimistossa on toimiva keittiö. Tee lounastilasta rentouttavampi mukavilla istuimilla, jotka saavat tilan erottumaan tavallisista työskentelytiloista. Jotta kaikki varmasti käyttävät tilaa asianmukaisesti, on parasta laatia keittiöön säännöt. Varmista, että saatavilla on riittävästi paperipyyhkeitä ja puhdistusaineita, jotta keittiö pysyy siistinä ja puhtaana.

Mother-suunnittelutoimisto pyytää työntekijöiltään säännöllisesti uusia ideoita. Kun suunnittelutoimiston tiloja uudistettiin vuonna 2004, Clive Wilkinson Architects -arkkitehtitoimisto suunnitteli ja toteutti toimistoon 200-paikkaisen pöydän, jolle myönnettiin myöhemmin AIA Honor -palkinto.

AdWeekin haastattelussa Motherin osakas Matthew Clarke kertoo:

”Se luo avoimuuden kulttuuria. Olemme jatkuvasti liikkeessä, joten meillä ei ole aikaa muodostaa kuppikuntia ja erilaisia ryhmittymiä. Näin emme kangistu kaavoihimme. Voi olla, että esimerkiksi luova johtaja kysyy, tietäisikö kukaan sopivaa musiikkia johonkin teemaan, ja saa toimistoapulaiselta hyvän vinkin.”

Ilmaisten välipalojen, joustavan työnteon ja muiden pienten mukavuuksien tarjoaminen ei ehkä ole yritysten perinteinen toimintatapa, mutta se kertoo usein yrityksen asenteista työntekijöitään sekä heidän terveyttään ja hyvinvointiaan kohtaan. Huolella toteutettuna tällaiset mukavuudet voivat lisätä tyytyväisyyttä ja parantaa tuottavuutta. Varmistamalla, että toimistossa on toimiva ja puhdas keittiö, joka sopii niin ruokailuun kuin kokoontumisiin, autat työntekijöitäsi palaamaan tauoiltaan virkeämpinä.

Käy verkkosivustollamme ja tutustu valikoimiimme Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut -sivullamme. Sieltä löydät vinkkejä taukotilojesi entistä parempaan hyödyntämiseen. 

Jos kaipaat lisää ideoita työntekijöidesi tyytyväisyyden ja tuottavuuden parantamiseen, lataa englanninkielinen Vantage Point -lehti Löydä ideoita -sivuiltamme.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form