Logo Staples

Yhteisiin työpisteisiin liittyvät terveysriskit

Share via:
Staples_article

Usean käyttäjän työpisteitä käytetään nykyään monissa työpaikoissa. Arviolta jopa kolmannes kaikista toimistotyöntekijöistä vaihtaa päivittäin työpisteestä toiseen. Tapa otettiin käyttöön 1980-luvun lopulla ympäri vuorokauden toimivissa yrityksissä, joissa vuorotyöntekijät käyttivät samoja työpisteitä ja laitteistoja. Näin yritykset pystyivät säästämään kustannuksissa. 

Nykyajan työympäristöissä yhteisissä työpisteistä on monenlaisia hyötyjä. Tutkimusten mukaan tällainen joustava työskentelytapa voi lisätä työtyytyväisyyttä, mikä onkin hyvä syy käyttää yhteisiä työpisteitä. 

Niissä on kuitenkin myös omat haasteensa. Kaikki eivät pidä siitä, että heillä ei ole lainkaan omaa henkilökohtaista tilaa, hygieniataso laskee ja työpiste ei ole koskaan täysin heidän mielensä mukainen. Jos joillakin tiimin jäsenillä on esimerkiksi selkävaivoja, jaettu työpiste voi hankaloittaa työntekoa. Kun tuolin saa säädettyä omalle selälle mukavaksi, se onkin seuraavana päivänä jonkun muun käytössä, joten samat säädöt on tehtävä toiselle tuolille. Työskentelymukavuuteen ja tuottavuuteen voivat vaikuttaa huomattavasti myös näytön korkeus, tietokonehiiren tyyppi ja se, käytetäänkö jalkatukea. 

Yhteisten työpisteiden käyttämistä voi helpottaa noudattamalla muutamia sääntöjä. Tästä listasta näet, mitkä ovat parhaat tavat hyödyntää tätä työskentelytapaa.

1. Jätä työpiste ennalleen: Tärkein yhteisten työpisteiden käyttämiseen liittyvä sääntö on jättää työpiste samaan kuntoon kuin missä se oli työskentelyä aloittaessasi. Jos olet säätänyt ergonomiaan liittyviä työvälineitä, kuten näyttöä, näppäimistöä, hiirtä tai tuolia, palauta ne alkuperäiseen tilaansa. Se säästää aikaa ja helpottaa seuraavan henkilön asettumista työpisteeseen.  

2. Työpöydän puhtaus: Kun samaa työpöytää käyttävät useat henkilöt, on erittäin tärkeää pitää huolta puhtaudesta. Pidä siksi antibakteerisia suihkeita ja näytönpuhdistusaineita ulottuvilla. Pyyhi käyttämäsi työpöytä, puhelin ja näppäimistö, sillä ne tulevat yllättävän likaisiksi lyhyessäkin ajassa. Erään tutkimuksen mukaan tietokoneen näppäimistössä voi yhdellä neliötuumalla olla jopa 3 295 mikrobia. Se on enemmän kuin tavallisella WC-istuimella, jossa on keskimäärin 49 mikrobia neliötuumalla. 

3. Pidä työpiste siistinä: Tyhjennä työpiste päivän lopuksi asiakirjoista, käyntikorteista, henkilökohtaisista esineistä ja toimistotarvikkeista. Työskentelystäsi ei pitäisi näkyä jälkeäkään. 

4. Suojaa tietosi: Tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota silloin, kun oma työpiste vaihtuu päivittäin. Kirjaudu ulos työprofiilistasi joka päivä, käytä turvallista salasanaa ja tuhoa luottamukselliset asiakirjat, jotta tietoturva säilyy myös silloin, kun siirryt toimiston sisällä paikasta toiseen.

5. Kysy tarvittaessa neuvoa: Jos sinulla on työpisteeseen liittyviä erityistoiveita, kerro niistä esimiehellesi, jotta työpisteet voidaan järjestää toiveidesi mukaisiksi. Voit saada käyttöösi esimerkiksi ranne- tai jalkatuen.

Työpisteiden jakaminen helpottuu ja tulee osaksi päivittäistä työrutiinia näitä yksinkertaisia sääntöjä noudattamalla.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form