Logo Staples

Mitä sanoa ihmisille, joilla ei ole aikaa kestävälle kehitykselle

Share via:
staples

Viime vuosikymmenen aikana kestävyydestä on tullut nouseva trendi yritysmaailmassa. Monet organisaatiot ovat ottaneet käyttöön erilaisia kestävyyteen liittyviä käytäntöjä ja ohjeita. Huoli ympäristöstä ja luonnonvaroista on tietysti kestävän toiminnan tärkein syy, mutta resurssitehokkuus ja jätteiden vähentäminen parantavat myös usein yritysten kannattavuutta.

Finding time for sustainability

Suunnitelma toimii hyvin niin kauan kuin organisaation kaikki työntekijät ovat valmiita tekemään osansa. Ongelmia voi kuitenkin ilmetä, jos osa henkilöstöstä kieltäytyy noudattamasta samoja käytäntöjä kuin muut. Tilanne voi olla hankala myös esimiehille, joiden täytyy keksiä, miten jokainen henkilökunnan jäsen saadaan ruotuun – mieluiten ilman kurinpidollisia toimia.

Aiheen ottaminen puheeksi

Anna työntekijöille aikaa sisäistää viesti ja reagoida siihen. Käytösmalleihin liittyvissä tutkimuksissa on havaittu, että tapojen muuttuminen voi viedä 21 päivästä yli 250 päivään.

Ensin kannattaa tietysti jutella työntekijöiden kanssa kestävistä käytännöistä ja heidän mahdollisista vastalauseistaan. Kun työntekijät ovat päässet kertomaan mielipiteensä, voi olla hyvä selittää rauhallisesti, miksi yritys on päättänyt ryhtyä tukemaan kestävää kehitystä. Selvennä asiaa esittämällä esimerkkejä siitä, kuinka eri puolille toimistoa sijoitetut tuotteet – kuten kierrätyspaperi, luonnonmukaiset puhdistusaineet ja energiansäästölamput – vähentävät ympäristökuormitusta.

Työntekijät eivät välttämättä ole koskaan ajatelleet, että kestävä toiminta tuo myös yritykselle säästöjä. Siksi kannattaa ehkä mainita myös, että mitä pienemmät yrityksen kulut ovat, sitä enemmän rahaa jää työntekijöiden virkistystoimintaan ja muuhun vastaavaan käyttöön.

Asenteiden muuttaminen

Tarkemmissa selvityksissä saattaa käydä ilmi, että vastahakoinen asenne johtuu siitä ylimääräisestä vaivasta, jota esimerkiksi kierrätyksen uskotaan aiheuttavan. Tällöin asiat kannattaa tehdä työntekijöille mahdollisimman helpoiksi. Kierrätysastiat voi sijoittaa työpisteiden läheisyyteen, ja monet asiat voi automatisoida esimerkiksi tulostinasetusten, tietokoneiden virransäästöasetusten sekä automaattisen valaistus- ja lämmitystekniikan avulla.

Lisäksi työntekijöitä voi kannustaa noudattamaan uusia käytäntöjä esimerkiksi vaihtamalla heidän kannettavansa kestävämpiin malleihin. Jos joku ei vieläkään ole valmis muuttamaan tapojaan, voi olla aika vedota sääntöihin. Tavalliseen tapaan porkkana on kuitenkin keppiä parempi vaihtoehto. 

Pitkän aikavälin ajattelu kannattaa tässäkin yhteydessä.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form