Logo Staples

MITEN YLLÄPITÄÄ KESKITTYMISTÄ KESÄAIKAAN

Share via:
  • Bi-Office

Jatkuva keskittyminen työntekoon on aina vaikeaa. Erityisen vaikeaa keskittyminen on kuitenkin kesäisin, kun yrität nauttia lämpimästä vuodenajasta pistäytymällä välillä terassilla kavereiden kanssa, käymällä piknikeillä, suunnittelemalla viikonloppureissuja... ja silti tehdä töitä koko ajan!

Kaiken kukkuraksi useimmat työkaverit ovat lomalla, nauttivat kesästä ja pitävät hauskaa sillä aikaa, kun sinä yrität selvitä paitsi omistasi, myös heidän töistään.

Tuottavuusvalmentaja Marian Morgan sanoo, että ”voi olla äärimmäisen vaikeaa saada asioita tehdyksi ja ylläpitää tuottavuutta, kun monet ihmiset (erityisesti päätöksentekijät) ovat poissa toimistolta. Tämä johtaa työnkulun hidastumiseen”. Hän myös tunnistaa koulusta lomilla olevien lasten ajanhallintaan liittyvät haasteet ja lisää, että ”työ- ja perhe-elämän välillä tasapainottelusta tulee entistäkin vaikeampaa”.

Secrets to Success: The Definitive Career Development Guide for New and First Generation Professionals -kirjan tekijä Al Coleman Jr. sanoo, että ”on luonnollista, että ihmisen tehokkuus laskee hieman kesällä mukavien säiden ja lomien takia sekä perhelleisillä lasten kesäpuuhien vuoksi. Usein sitä mieluummin olisi missä muualla tahansa kuin töissä”.

Tässä on siksi hieman vinkkejä, kuinka pystyt keskittymään ja lisäämään tehokkuuttasi kesällä:

Pidä hieman vapaata, jotta puhti ei lopu kesken
Jos sinulla on vielä jäljellä lomapäiviä, ota päivä vapaata ja nauti siitä läheistesi kanssa tai pidä pieni yksinäisyyden retriitti. Jokainen työntekijä tarvitsee välillä tauon, ja se antaa sinulle tilaisuuden virkistäytyä ja ladata akkuja kesäkauden aikana. Coleman kehottaa myös ”varaamaan aikaa kesän erilaisten tärkeiden tapahtumien ja tekemisten aikatauluttamiseen, jotta voit suunnitella työt niiden ympärille”. Kunnollinen ajanhallinta voi auttaa pääsemään eroon ahdistuksesta, jota toimistolta poissaolo voi synnyttää. Kun tiedät, että olet sopinut päiväksi lounastapaamisen ystäväsi kanssa, tee töitä vähän myöhempään edellisiltana tai saavu työpaikalle hieman aikaisemmin tuona aamuna.

Tee suunnitelmat ajoissa ja kerro selvästi aikataulustasi
Ristiriitatilanteita ei voi välttää lomien suunnittelussa, koska aina voi käydä ilmi, että useampi kuin yksi työntekijä haluaisi pitää lomansa samaan aikaan. Silloin ensimmäisenä tulee mieleen, että työn tuottavuus vaarantuu, ja pitää löytää ratkaisu, työprosessin jatkuvuuden varmistamiseksi. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää suunnitella etukäteen ja hahmotella selkeästi, kuinka paljon tuurausta tarvitaan ja mitkä tehtävät tarkalleen ottaen on saatava tehdyksi lomailevan työntekijän poissa ollessa. Valkotauluja ja suunnittelukalentereita kutsutaan syystäkin toimiston perustarvikkeiksi! Niihin perustuu organisaation ja kommunikaation tehokkuus kaikentyyppisissä toimistoissa! Hyödynnä niitä ja esitä niiden avulla kaikille työntekijöille selvästi kunkin lomat ja se, kuka vastaa kunkin henkilön tehtävistä sillä aikaa, kun tämä nauttii kesälomastaan. Valkotaulujen ja suunnittelukalenterien kaltaiset perustarvikkeet edistävät organisaation tehokkuutta ja viestintää, mikä puolestaan lievittää erilaisten työntehtävien kanssa pärjäämisen stressiä.

Ole joustavampi prioriteettien suhteen
Työyhteisöasiantuntija Lynn Taylor korostaa, että ”ajanjakso voi olla rauhallisempaa ja vähemmän häiriöistä, koska monet ihmiset ovat poissa. Tämä tilaisuus kannattaa hyödyntää keskittymällä strategista suunnittelua vaativiin projekteihin, jolloin syksyn aloitteesi ovat valmiiksi mietittyjä, kun ympäristön hektisyys taas nousee. Tulet olemaan tyytyväinen siitä, että käytit tyvenen hyödyksesi”. Joustava prioriteettien muokkaaminen on siis osa hyvää ammattitaitoa. Sen ansiosta et joudu poissaolevasta pomosta tai työkaverin panoksesta riippuviin jumitilanteisiin niin usein, koska voit keskittyä suunnittelun kaltaisiin tehtäviin!

Tee mieluummin tiimityötä yksinäisen puurtamisen sijaan
Kannattaa myöntää totuus: jos on ihanat säät, etkä pysty ajattelemaan mitään muuta kuin haaveilemaan auringonotosta, silloin kun tiukka deadline lähestyy, saattaa olla parempiakin vaihtoehtoja kuin yrittää tehdä töitä yksin. Tiimityö on hyödyksi paitsi siksi, että se vahvistaa kunkin ihmisen luovia ominaisuuksia, myös siksi, että se lisää motivaatiota ja keskittymiskykyä – ja sitä kautta työtehoa.

Työskentele etänä ja pyydä apua
Ole joustavampi! Kuten Coleman sanoo, että ”et tietenkään halua uhrata lomaasi tai jäädä paitsi ystäviesi ja perheesi tärkeistä tapahtumista, mutta saatat silti joutua tekemään hieman etätöitä teknologia avulla. Saatat joutua pyytämään työkaverilta apua tai käyttämään joitakin edellä mainittuja aikataulutusvinkkejä, jotta saat varmistettua, että työn vaatimukset täyttyvät silloinkin, kun pidät vapaata”. Vuorovaikutteisten valkotaulujen mukana tulee nykyään ilmaiseksi työryhmäohjelmisto, joka mahdollistaa kätevät videopalaverit lähes missä tahansa. Näin työt pysyvät käynnissä silloinkin, kun olet poissa toimistolta.

Järjestele ja suunnittele etukäteen läheistesi ajankäyttö, jos sinulla on kiire
Jos sinulla on lapsia, tiedät hyvin, että kesä voi olla vuoden kiireisintä aikaa, kun lapsille pitää yrittää järjestää tekemistä. Tai ehkä joku muu läheinen tarvitsee enemmän aikaasi ja huomiotasi. Kun kesäkausi on kiireistä kotirintamalla ja työt kasaantuvat toimistolla, olisi mukavaa löytää hyvä tasapaino työn ja kodin välille. Jos mietit asioita etukäteen ja suunnittelet lapsillesi tekemistä – esim. päivähoitoa tai kesäleirin – tai pohdit etukäteen, mitä kyläilemään tulevat vanhempasi voivat tehdä, pystyt keskittymään tärkeisiin työprojekteihin. Silloin sinun ei tarvitse tuntea olevasti perheesi ympärivuorokautinen palvelija ja ohjelmasuunnittelija. Tarjoa rakkaillesi hieno suunnittelukalenteri tai tyylikäs ilmoitustaulu ja anna heille vapaus järjestellä omat kesäiset ajanvietteensä mieleisellään tavalla!

Hiljaisina hetkinä on mahdollisuus panna toimeksi
Jos tuottavuutesi laskee kesällä yksinkertaisesti siitä syystä, että toimistossa on yleisesti hitaampi vaihde päällä, voit hyödyntää leppoisan ajan valmistautumalla ennakkoon tuleviin projekteihin tai tehdä pois kaikki rästiin jääneet työt. Toki on päiviä, jolloin tuntuu että pelkästään toimistolle raahautuminen on jo melkoinen tuottavuuden osoitus, mutta ei kannata antaa periksi löysäilylle vain siksi, että tuntuu ettei toimistolla ole mitään tekemistä. Ota lentävä lähtö, organisoi ja suunnittele etukäteen, siivoa sotkut ja käy käsiksi keskeneräisiin töihin. Sitten kun lopulta on hyvin ansaitun loman vuoro, sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että nautit vapaasta täysin rinnoin.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form