Logo Staples

Karmeita totuuksia työpöydän hygieniasta - ja kuinka pitää paikat puhtaana

  • Staples_article

Useimmat yritykset välittävät, miltä heidän toimistonsa näyttää ja huolehtivat, että työympäristö on stimuloiva, tuottava ja terveellinen. Mutta, jos katsot lähemmin, kammottavia totuuksia alkaa paljastua työpisteiden siisteydestä, vaikka paljain silmin katsottuna pöydät näyttäisivätkin puhtailta.

On helppo kuvitella, että vain keittiön ja WC:n kaltaiset paikat vetävät bakteereja puoleensa, mutta toimiston pöydät ovat pahimpia bakteeripesäkkeitä. Eräs tutkimus paljasti, että siinä missä keskimääräisessä WC-istuimessa on 49 mikrobia kuutiotuumalla, tietokoneen näppäimistöllä mikrobeja voi olla jopa 3 295.

Tämän tosiasian muistaen näet alla viisi tärkeää, toimiston elämään liittyvää seikkaa, jotka voivat vahingoittaa työntekijöiden terveyttä vakavalla tavalla.

Likaiset kädet näppäimistöllä ja hiirellä
Arvioiden mukaan noin 80% taudinaiheuttajista välittyy kosketuksen kautta ja siksi kaikki säännöllisestiihmiskäsien kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat ovat mahdollisia riskipaikkoja. Kaksi esinettä, joiden kanssa toimistosi väki on useimmiten kontaktissa, ovat näppäimistö ja hiiri, ja siinä missä työpisteiden vaihtelu päivän aikana on nykyään tavallista, on mahdollista että useat ihmiset käyttävät yhden päivän aikana samoja työvälineitä. 

Vaikka infektioiden välittyminen näppäimistön ja hiiren kautta on yleistä, ongelman ehkäisy on yksinkertainen. Käsienpesu sekä näppäimistön ja hiiren säännöllinen desinfiointi antibakteerisella liinalla pienentää riskiä huomattavasti.

Yhteiset puhelimet
Ajat, jolloin jokaisella työpöydällä oli oma puhelin, ovat monille meistä mennyttä aikaa. Sähköpostin ja matkapuhelinten yleistyminen ovat korvanneet lankapuhelimet. Puhelimen jakaminen kahden tai useamman työntekijän kesken on nykyään tavallista, mikä asettaa selkeän riskin työntekijöiden terveydelle. Käsien ja suun ollessa vain pienen etäisyyden päässä toisistaan, on myös bakteerien tarttuminen erityisen helppoa. Tässäkin tapauksessa käsienpesu ja puhelimen säännöllinen puhdistaminen vähentävät tartuntariskiä huomattavasti.

Kollegat toistensa työpisteillä
Tänään ihmiset liikkuvat eri työpisteiden välillä ahkerasti joka työpaikalla. Valitettavasti tämä liikenne edesauttaa bakteerien leviämistä, joten kaikki keinot ovat tarpeellisia esimerkiksi sellaisenbakteerin kuin e-kolibakteerin torjumisessa. E-kolibakteeri kykenee selviämään hengissä jopa yli vuoden ajan. Säännöllisen siivouksen lisäksi myös neutraalien taukopaikkojen rakennus voi ratkaista ongelman.

Työntekijöiden ruokailu työpisteiden äärellä
On arvioitu, että noin 67 % meistä syö lounaan työpisteen äärellä, mikä voi johtua joko ajan puutteesta tai siitä, ettei työpaikalla ole ruokailuun sopivaa tilaa. Tämä saa työpäivän näyttämään ja tuntumaan siltä kuin meillä ei olisi taukoja ollenkaan. Lisäksi se jättää työpöydälle tahroja ja muruja, jotka ovat oivia pesimispaikkoja bakteereille. Ongelma voidaan ratkaista rakentamalla yhteinen ruokailutila, joka siivotaan päivittäin.

Työntekijöiden työpöydille jättämät likaiset astiat
Työpisteillä tapahtuvaan ruokailuun liittyy myös likaisten astioiden ja aterinten jättö pöydälle koko iltapäiväksi. Bakteerien lisääntymisen lisäksi ne houkuttelevat paikalle myös muita haitallisia kiusankappaleita, kuten kärpäsiä. Ainoa oikea tapa ratkaista ongelma on asettaa nollatoleranssi likaisten astioiden jättämiselle työpöydälle ja käskeä kaikkien työntekijöiden pesemään astiansa ruokailun jälkeen tai laittamaan ne astianpesukoneeseen.

Nämä viisi näkökulmaa eivät pelkästään auta toimiston puhtaanapidossa, vaan tekevät työpaikasta mukavamman paikan olla. Mikäpä olisi sen parempi syy saada kaikki työntekijät pitämään toimisto puhtaana?

Karu totuus toimistohygieniasta

Lue lisää

Kevään parhaat huoltovinkit kiinteistövastaaville

Lue lisää

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form