Logo Staples

Kättelyn piilevät terveysriskit

Share via:

Käden ojentaminen ja ystävällinen tervehdys antavat hyvän ensivaikutelman. Arvion mukaan jokainen meistä kättelee 15 000:ta ihmistä  elämämme aikana.

Kosketamme käsillämme päivittäin lukuisia erilaisia pintoja, joilta niihin tarttuu valtava määrä bakteereja. Tutkimusten mukaan kättelemisen aikana leviää jopa enemmän bakteereja kuin suudellessa. Tietokoneen näppäimistöltä saattaa löytyä peräti 7 500 bakteeria, ja myös hiiret ja näytöt ovat ihanteellisia kasvualustoja basilleille ja viruksille. Säännöllinen käsienpesu on olennaisen tärkeää, jotta voimme estää ikävien taudinaiheuttajien leviämistä.

Miksi käsien peseminen on tärkeää?

Tutkimusten mukaan yksi viidestä ei pese käsiään wc-käynnin jälkeen. Tämä antaa sairauksille, tavallisesta nuhataudista aina ärhäkkään norovirukseen, hyvän tilaisuuden tarttua.

Bakteerit voivat selvitä hengissä erilaisilla pinnoilla 48–72 tunnin ajan. Saatat siis saada viruksen mukaasi vain koskettamalla likaista työpöytää tai hiirtä, ja sen matka jatkuu jälleen eteenpäin, kun kättelet jotakuta. Walesilaisen Aberystwythin yliopiston teettämässä tutkimuksessa selvisi, että käteltäessä bakteereja voi siirtyä kädestä toiseen 10-kertainen määrä ns. nyrkkitervehdykseen verrattuna.

Kun kannustat työntekijöitäsi pesemään ja kuivaamaan kätensä huolellisesti, tautien leviämistä henkilökunnan keskuudessa pystytään ehkäisemään – ja samalla sairauspoissaolot vähenevät. Saattaa myös olla hyvä ajatus kehottaa ihmisiä syömään muualla kuin työpisteellään, sillä tavallisella toimistotyöpöydällä elää melkoinen määrä erilaisia pöpöjä ja bakteereja. Tiimit voivat esimerkiksi palaveerata lounaan äärellä tai pitää tauon työpäivän keskellä mukavalla sohvalla tai ulkoilmassa. Käsien pesemisen ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen tulisi olla itsestäänselvyys. Asiaa kannattaakin pitää esillä jatkuvasti. Kun asetat käsisaippuat ja desinfiointiaineet helposti saataville, kenelläkään ei ole syytä jättää käsiään pesemättä.

Pesetkö kätesi kunnolla?

Moni kyllä pesee kätensä, mutta ei välttämättä oikein. Yli 50 % ihmisistä unohtaa pestä peukalonsa, ja 95 % ei käytä käsien pesemiseen tarpeeksi aikaa.

Jotta bakteerit saadaan varmasti häädettyä, käsiä täytyy pestä vähintään 20 sekunnin ajan. Kädet kastellaan kokonaan ja saippuaa otetaan tarpeeksi niin, että molemmat kädet peittyvät. Sitten hangataan huolellisesti kämmenet, sormet (myös peukalot!) ja kämmenselät. Pesun jälkeen kädet huuhdellaan ja kuivataan tarkasti.

Käsien kuivaamiseen käytetään tutkimusten mukaan vain kahdeksan sekuntia, mikä ei riitä bakteerien hävittämiseen. Varmista siis, että kädet ovat kokonaan kuivat, ennen kuin palaat työpisteellesi.

Kuivauslaite vai paperipyyhe?

Käsien kuivaaminen on yhtä tärkeää kuin niiden peseminen, sillä bakteerit leviävät märistä käsistä paljon helpommin kuin kuivista. Moni pohtii, olisiko kädet parempi kuivata kuivauslaitteella vai paperipyyhkeellä. Jokaisella voi olla oma mieltymyksensä, mutta Katrinin teettämän tutkimuksen mukaan paperipyyhkeellä kuivaaminen on tehokkaampaa, sillä se poistaa bakteerit fyysisesti.

Kuivauslaite puhaltaa bakteereja myös ilmaan, ja sillä kuivaaminen kestää kauemmin kuin paperipyyhkeellä. Käsienpesun jälkeen kuivaamiseen ei malteta käyttää juurikaan aikaa, joten nopeus on valttia. Paperipyyhe kuivaa kädet 99-prosenttisesti vain 15 sekunnissa, kun kuivauslaitteelta samaan tulokseen kuluu 45 sekuntia.

Huolehdi siis siitä, että annat työntekijöillesi tarvittavat välineet käsien tehokkaaseen pesemiseen ja kuivaamiseen. Myös näkyville paikoille asetetut selvät opasteet voivat olla avuksi. Toimistohygienia on kaikkien tilassa työskentelevien vastuulla. Siksi on tärkeää ohjeistaa työntekijöitä pesemään ja kuivaamaan kätensä huolellisesti. 

Puhtaus- ja hygieniaratkaisut

Lue lisää

Tyrmistyttävä totuus toimistohygieniasta

Lue lisää

Saniteettitilaratkaisut

Lue lisää

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form