Logo Staples

Neljä tapaa luoda terveellinen työympäristö

Share via:
Staples_article

Työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara, joten henkilöstön hyvinvoinnin tulisi olla olennainen osa jokaisen organisaation liiketoimintastrategiaa. Kun kannustat työntekijöitä ja kollegoita noudattamaan terveellisiä elämäntapoja, saat heti taloudellista hyötyä, kun sairauslomat vähenevät ja tehokkuus kasvaa.

Myös arvostuksen osoittaminen henkilöstölle on tärkeää, sillä se parantaa sitoutumista ja työmoraalia sekä auttaa säilyttämään taitavia työntekijöitä pitkällä tähtäimellä. Seuraavassa esittelemme neljä avainaluetta, joiden avulla voit luoda terveellisemmän työympäristön.

Huolehdi puhtaudesta
Työskentely sotkuisessa ympäristössä voi vaikuttaa työmotivaatioon, lisätä tautien, kuten vatsataudin ja flunssan, leviämistä sekä laskea tuottavuutta. Siksi kannattaakin sijoittaa laadukkaisiin siivoustuotteisiin ja sopia säännöllinen laajempi siivous alan ammattilaisilta.

Muista, että keittiön ja WC-tilojen lisäksi bakteerit ja virukset viihtyvät myös varsinaisissa työtiloissa. Puhelimet, näppäimistöt, pöydät, tulostimet ja muut toimistolaitteet keräävät helposti bakteereja.

Hyvä käsihygienia on avainasemassa infektioiden ehkäisemisessä. Käsien desinfiointiainetta kannattaa hankkia joko yhteisiin tiloihin tai pieni pullo jokaisen omalle työpisteelle. Muista myös hankkia reilusti käsisaippuaa keittiöön ja WC-tiloihin, jotta bakteerit eivät pääse leviämään.

Lisäksi työntekijöiden käytettävissä on oltava riittävästi roska-astioita ja roskapusseja, jotta jätehuolto pysyy kunnossa. Henkilöstö viettää töissä suuren osan päivästään, joten työympäristön puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä.

Kiinnitä huomiota ergonomiaan ja viihtyvyyteen
Ergonomiset välineet ja ratkaisut ovat tärkeä osa terveellistä työympäristöä, ja niiden on vastattava jokaisen työntekijän henkilökohtaisia tarpeita. Hanki työpöytiä, joiden korkeutta voi säätää, sekä tarkista säännöllisesti ja vaihda tarvittaessa vialliset tuolit. Hyvien kalusteiden hankinta ja ylläpito maksaa vähemmän kuin huonosta työergonomiasta johtuvat pitkittyneet sairauslomat.

Alaselkäkivut aiheuttavat merkittävän osan työpoissaoloista ja voivat pitkittyessään johtaa työkyvyttömyyteen. Alaselkäkivut ovat tavallinen ongelma painavia taakkoja nostavilla työntekijöillä, mutta niitä voivat aiheuttaa myös epäergonomiset työtuolit. Yksilöllisen tuolin hankkiminen jokaiselle työntekijälle on siis erittäin tärkeää.

Oikeanmallisen tuolin lisäksi fyysisiä ongelmia voi ehkäistä myös muilla tavoin. Ergonomiset kalusteet tekevät työpaikalla olosta mukavampaa, vähentävät lihasrasitusta ja osoittavat työntekijöille, että heitä arvostetaan. Esimerkiksi rannekanavaoireyhtymä on yleinen ranteen puutumista aiheuttava vaiva, joka voi syntyä pitkäaikaisesta tietokonetyöskentelystä. Se aiheuttaa vuosittain paljon sairauslomia ja voi vaatia jopa leikkaushoitoa. Oireyhtymää voidaan kuitenkin ehkäistä helposti ja edullisesti hankkimalla pehmustettuja rannetukia tai hiiriohjaimia.

Oikeanlainen valaistus on myös hyvin tärkeää työviihtyvyyden kannalta. Liian hämärästi valaistu toimisto voi alentaa työntekijöiden mielialaa ja energiatasoja, kun taas liian kirkas valaistus voi aiheuttaa esimerkiksi migreeniä. Parasta valoa on päivänvalo, joten päästä sitä sisään mahdollisimman paljon – näet välittömästi muutoksen henkilöstön mielialassa!

Taistele flunssaa vastaan
Vaikka työntekijät olisivat kuinka urheilullisia ja hyvässä kunnossa, heihin voi silti iskeä tavallinen flunssa – ja isossa toimistossa taudinaiheuttajat leviävät helposti. Hanki antibakteerisia puhdistuspyyhkeitä puhelinten ja näppäimistöjen puhdistamiseen ja kannusta kaikkia käyttämään käsien desinfiointiaineita.

Hygieenisimmälläkään työpaikalla ei kuitenkaan voida täysin estää tautien leviämistä, sillä virukset leviävät tehokkaasti myös ilmassa esimerkiksi aivastusten kautta. Sairas työntekijä levittää tautia eteenpäin, joten sairaana töihin tulemista ei pitäisi kannustaa. Päinvastoin työpaikalle pitäisi luoda sellainen käytäntö, että tartuntaa levittävät henkilöt voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään. Mikäli sairas työntekijä kuitenkin haluaa työskennellä, hänelle kannattaa tarjota etätyön mahdollisuutta ja siihen tarvittavia välineitä.

Pidä työntekijät sitoutuneina ja tyytyväisinä
Kun työntekijät huomaavat, että heidän hyvinvointinsa on yritykselle tärkeää, he ovat sitoutuneempia ja motivoituneempia. Hyvinvoinnista huolehtiminen myös osoittaa muille tahoille, että yritys toimii vastuullisesti ja pitää huolta tärkeimmistä resursseistaan.

Työkulttuurissamme ajatellaan usein, että mitä pidempiä päiviä henkilö tekee, sitä parempi työntekijä hän on. Tämä saa työntekijät ajattelemaan, että heidän on tehtävä ylitöitä niin paljon kuin työtaakka vaatii. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että jatkuvat ylityöt vaikuttavat negatiivisesti työn laatuun.

Ihmisillä on rajallinen määrä kognitiivisia resursseja, jotka kuluvat loppuun, jos työskentelemme jatkuvasti ilman taukoja. Jatkuvat ylityöt johtavat negatiivisiin stressireaktioihin, jotka haittaavat keskittymistä ja voivat ajan mittaan kehittyä haittaamaan henkistä hyvinvointia. Taukojen pitäminen on välttämätöntä luovuuden ja ajattelukapasiteetin palautumiseksi. Kun kannustat työntekijöitä pitämään säännöllisesti taukoja, lisäät samalla heidän tuottavuuttaan.

Aivoille on annettava säännöllisesti lepohetkiä, jotta ne pystyvät toimimaan täydellä teholla. Jotta työntekijät rohkaistuvat pitämään taukoja säännöllisesti, heitä on kannustettava siihen. Paras tapa on johtaa omalla esimerkillä: pieni kävely lounastauolla, töistä lähteminen ajoissa ja vuosiloman pitäminen ajallaan ovat hyviä tapoja aloittaa.

Terveyttä ja hyvinvointia arvostavan työkulttuurin luominen on kannattava liiketoimintastrategia. On sinun vastuullasi varmistaa, että yrityksessäsi suhtaudutaan vakavasti työympäristön terveellisyyteen ja viihtyvyyteen. Palkkioksi saat sitoutuneen ja motivoituneen henkilöstön, vastuullisen yritysimagon ja ulkoista arvostusta. Investoit joka tapauksessa rekrytointiin, koulutukseen ja henkilöstön kehitykseen, joten miksi et myös varmistaisi, että työntekijäsi pysyvät terveinä ja tyytyväisinä?

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form