Logo Staples

Terveellisen työpaikan salaisuus

Share via:
Staples_article

Työnantajana olet varmasti samaa mieltä siitä, että yrityksesi henkilöstö on yksi suurimmista voimavaroistasi, joten on tärkeää pitää heistä hyvää huolta. Epäterveellinen työpaikka voi tulla kalliiksi yritykselle, sillä esimerkiksi Isossa-Britanniassa tutkimukset ovat osoittaneet, että keskimääräisen sairauspoissaolon hinta työntekijää kohti vuodessa on noin 690 Englannin puntaa. On myös arvioitu, että Isossa-Britanniassa noin 29 miljardia Englannin puntaa katoaa työn tuottavuudesta joka vuosi sairauspoissaolojen vuoksi.

Siinä missä 1,9 % Ison-Britannian ja Italian työvoimasta jättäytyy vuosittain  sairauslomalle työstä aiheutuneiden sairauksien vuoksi, esimerkiksi Espanjassa vastaava luku on 2,8 % ja Puolassa 7,7 %. Tästä syystä terveellisen työpaikan luonti ja ylläpito voi tuoda monia hyötyjä. Onneksi työpaikan hyvinvoinnista huolehtiminen on helpompaa kuin luuletkaan, kunhan huomioit seuraavat neljä osa-aluetta:

Työntekijöiden aktiivisuudesta ja terveydestä huolehtiminen

Aktiivisuus ja liikunta on jo pitkään yhdistetty tarkkaavaiseen mielialaan, dynaamisuuteen ja fyysiseen jaksamiseen. On monia hyviä keinoja edistää työntekijöiden liikkumista, kuten mm. alennuksen tarjoaminen kuntosalikortista tai liikuntatuntien järjestäminen lounastauolla. Myös hyväntekeväisyyteen tähtäävät kävely- ja juoksulenkit ovat omiaan lisäämään yhteisöllisyyttä työpaikan ulkopuolella ja kasvattamaan työntekijöiden kuntoa.

Yhä useammat yritykset tarjoavat nykyään työntekijöilleen ilmaisen terveystarkastuksen ja vinkkejä terveelliseen elämään, sekä myös ilmaisen influenssarokotteen syksyllä.

Terveelliset ruokailutavat

Terveellisiin ruokailutapoihin kannustaminen voi vaikuttaa suuresti työntekijöittesi yleiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi Googlen pääkonttori on kuuluisa siitä, että setarjoaa työntekijöilleen laajan valikoiman ilmaisia ja terveellisiä ruokia toimistoissaan ympäri maailman. Vaikka yritykselläsi ei ehkä olisikaan resursseja tarjota työntekijöille päivittäistä lämmintä ruokaa, ilmaisten hedelmien tarjoaminen vie jo pitkälle ja tuo sinulle taatusti arvostusta.

Jos sinulla on toimistossa pikkupurtavia tarjoava myyntiautomaatti, pyrilisäämään sen tarjontaan myös terveellisiä vaihtoehtoja. On myös tärkeää varmistaa, että työpaikalta löytyy riittävästi vesiautomaatteja, jotta henkilöstö juo riittävästi nestettä.

Koulutus tietoiseen läsnäoloon ja kestävyyteen

Ei ole epäilystäkään, etteikö moderni työpaikka olisi niin stressaava ympäristö, että se saattaa vaikuttaa negatiivisesti työntekijöiden mielenterveyteen. Tilastot kertovatkin, että Isossa-Britanniassa stressi, ahdistuneisuus ja masennus ovat syynä sairaspäiville paljon useammin kuin lihaksiin tai luustoon kohdistuvat kivut. Eräs toinen tutkimus kertoo, että 60 prosentilla Ison-Britannian organisaatioista on toimintasuunnitelma työhön liittyvän stressin ehkäisyyn, siinä missä sama luku Italiassa on 50 %, Ranskassa 30 % ja Saksassa 20 %. 

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että lyhytkin meditaatio voi mullistaa henkilön mielentilan. On tärkeää muistaa zen-opin sanonta, jonka mukaan sinun tulee istua meditoiden 20 minuuttia päivittäin - paitsi jos olet kiireinen, jolloin sinun tulisi meditoida 60 minuutin ajan. Kourallinen yrityksistä kannustaakin henkilöstöään tietoiseen läsnäoloon ja meditaatioon stressin välttämiseksi. Saksassa esim. Daimler Financial Services tarjoaa ilmaisia joogatunteja ja hierontoja jokapäiväisen stressin vähentämiseksi, samoin toimii myös Deutsche Bank.

Taukoihin kannustaminen

Säännöllisten taukojen pitäminen ja kokonaisen tunnin pituinen lounastauko ovat luotettavia tapoja pitää työntekijät virkeinä ja tarkkaavaisina. On tärkeää myös kannustaa henkilöstöä pitämään kaikki vuosittaiset lomapäivänsä. Pyri myös luomaan työpaikalle taukotiloja, joissa työntekijät voivat virkistäytyä työnteon lomassa.

Edellä mainitut vinkit ovat yksittäin pieniä askelia organisaatiollesi. Jo pienetkin muutokset ovat omiaan tuomaan positiivisia muutoksia työpaikan tuottavuuteen ja viihtyisyyteen. Työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisen lisäksi ne voivat myös antaa organisaatiollesi uuden elämän ja suunnan.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form