Logo Staples

Terveenä töissä eli miksi työterveyteen kannattaa suhtautua vakavasti

Share via:
Staples_article

Terveellisen työympäristön luominen saattaa kuulostaa lisätaakalta yritykselle. Henkilöstön hyvinvointia ylläpitävään ja kohentavaan ympäristöön kannattaa kuitenkin sijoittaa, koska sillä on lukuisia etuja.

Työntekijöiden terveyteen on syytä panostaa, sillä sairauspoissaolot voivat olla vahingollisia sekä yrityksen taloudelle että liiketoiminnalle. Brittiläisen valmistavan teollisuuden etujärjestö EEF:n vuonna 2006 julkaisema sairauspoissaolotutkimus osoittaa, että henkilöstön terveydestä huolehtiminen työolosuhteita parantamalla kulkee käsi kädessä yrityksen paremman suorituskyvyn kanssa.

Maailman terveysjärjestön vuonna 2011 tekemän tutkimuksen mukaan terveellisillä työpaikoilla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin: ne parantavat sekä työntekijöiden fyysistä että psyykkistä terveyttä. Henkilöstön terveydestä huolehtiminen ei ainoastaan paranna työntekijöiden motivaatiota, vaan kertoo myös yrityksen sosiaalisesta vastuusta. Tässä artikkelissa kerromme, miksi työpaikan terveellisyydestä kannattaa huolehtia ja miten se onnistuu parhaiten.

Hyvinvoivalla työpaikalla on todennäköisesti vähemmän sairauspoissaoloja. Brittiläisen Health and Safety Executive -organisaation mukaan vuodessa menetetään yli 27 miljoonaa työpäivää työperäisten sairauksien ja tapaturmien vuoksi, joten työpaikan terveellisyydestä huolehtiminen on syytä ottaa vakavasti.

Ison-Britannian julkinen työterveyshuolto julkaisi vuonna 2012 työterveyttä koskevat yleiset ohjeet, joissa mainitaan myös joitakin työpaikkojen riskitekijöistä. Esimerkiksi vaarallisille kemikaaleille altistuminen, huono valaistus ja riittämättömät virkistysmahdollisuudet kertovat työntekijöiden hyvinvoinnin laiminlyönnistä, jolla voi olla vakavia seurauksia liiketoiminnalle.

Hyvin voivan työympäristön luominen kannattaa aloittaa perusasioista. Henkilöstö viettää töissä suuren osan päivästään, joten työympäristön puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä. Huolehdi, että työntekijöilläsi on käytössään keittiö- ja WC-tilat, jotka siivotaan perusteellisesti ja säännöllisesti asianmukaisilla puhdistusaineilla ja kemikaaleilla. Siivous vähintään kerran päivässä ehkäisee haitallisten bakteerien leviämisen etenkin saniteettitiloissa. Huolehdi, että saippuaa on käytössä aina, ja sijoita desinfiointipisteitä ympäri toimistoa.

Panosta kierrätykseen varmistamalla, että kaikki toimiston kierrätysastiat tyhjennetään säännöllisesti. Olipa kyseessä työpisteen vieressä oleva paperikori tai keittiön biojäteastia, sopivat roskapussit takaavat, että jätteet kierrätetään oikein ja ennen kaikkea hygieenisesti.

Kiinnitä huomiota ergonomiaan ja viihtyvyyteen

Ergonomiset välineet ja ratkaisut ovat tärkeä osa hyvinvoivaa työympäristöä, ja niiden on vastattava jokaisen työntekijän henkilökohtaisia tarpeita. Hanki työpöytiä, joiden korkeutta voi säätää, sekä tarkista säännöllisesti ja vaihda tarvittaessa vialliset tuolit. Hyvien kalusteiden hankinta ja ylläpito maksaa vähemmän kuin huonosta työergonomiasta johtuvat pitkittyneet sairauslomat.

Oikeanmallisen tuolin lisäksi fyysisiä ongelmia, kuten selkäkipuja ja runsaasta näppäimistötyöskentelystä johtuvaa rannekanavaoireyhtymää, voi ehkäistä myös muilla tavoin. Saattaa kuulostaa nurinkuriselta, mutta työntekijöiden kannustaminen säännöllisten taukojen pitämiseen lisää heidän tuottavuuttaan.

Pidä työntekijät sitoutuneina ja tyytyväisinä

Menestykseen ei riitä pelkästään se, että työntekijät saapuvat paikalle suorittamaan työnsä. Tärkeitä asioita ovat myös työntekijöiden sitoutuneisuus ja motivaatio, joita yritys voi parantaa välittämällä työntekijöidensä hyvinvoinnista. Hyvinvoinnista huolehtiminen myös osoittaa muille tahoille, että yritys toimii vastuullisesti ja pitää huolta tärkeimmistä resursseistaan.

Työkulttuurissamme ajatellaan usein, että mitä pidempiä päiviä henkilö tekee, sitä parempi työntekijä hän on. Tämä saa työntekijät ajattelemaan, että heidän on tehtävä ylitöitä niin paljon kuin työtaakka vaatii. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että jatkuvat ylityöt vaikuttavat negatiivisesti työn laatuun.

Ihmisillä on rajallinen määrä kognitiivisia resursseja, jotka kuluvat loppuun, jos työskentelemme jatkuvasti ilman taukoja. Jatkuvat ylityöt johtavat negatiivisiin stressireaktioihin, jotka haittaavat keskittymistä ja voivat ajan mittaan kehittyä haittaamaan henkistä hyvinvointia. Taukojen pitäminen on välttämätöntä luovuuden ja ajattelukapasiteetin palautumiseksi. Pienikin hetki poissa tietokoneen äärestä voi auttaa työntekijää jaksamaan paremmin.

Aivoille on annettava säännöllisesti lepohetkiä, jotta ne pystyvät toimimaan täydellä teholla. Jotta työntekijät rohkaistuvat pitämään taukoja säännöllisesti, heitä on kannustettava siihen. Paras tapa on johtaa omalla esimerkillä: pieni kävely lounastauolla, töistä lähteminen ajoissa ja vuosiloman pitäminen ajallaan ovat hyviä tapoja aloittaa.

Panosta työyhteisön hyvinvointiin

Kun perusasiat ovat kunnossa eli olet luonut puhtaan, hyvin valaistun ja ergonomisesti suunnitellun työpaikan, joka kannustaa työntekijöitä stressin ja ylitöiden välttämiseen, voit harkita seuraavaa askelta työyhteisösi hyväksi. Isossa-Britanniassa toteutetun työvoimatutkimuksen mukaan työperäinen stressi, ahdistus ja masennus aiheuttavat lähes 450 000 sairauspoissaoloa vuosittain. Työntekijöiden psyykkisen hyvinvoinnin avain on virkistäytymiseen ja rentoutumiseen kannustaminen: anna työntekijöillesi uusia ideoita ja rohkaise heitä nousemaan työpisteiltään päivän aikana.

Edes aktiivinen elämäntapa tai juoksulenkki ennen työpäivää eivät estä haittoja, joita paikallaan istuminen koko työpäivän ajan aiheuttaa. Mieti, kuinka voisit saada työtekijäsi liikkeelle. Järjestä vaikkapa kävelypalavereja tai rohkaise heitä keskustelemaan kasvokkain sähköpostin lähettämisen sijaan.

Osoita yritysvastuusi

On sinun vastuullasi varmistaa, että yrityksessäsi suhtaudutaan vakavasti työterveyteen ja viihtyvyyteen. Kun huolehdit työntekijöidesi hyvinvoinnista ja luot aktiivisen ja hygieenisen toimistoympäristön, varmistat yrityksesi maineen sosiaalisesti vastuullisena toimijana, joka huomioi kaikki henkilöstön ja työympäristön tarpeet ja vaatimukset jokapäiväisessä liiketoiminnassaan.

Palkkioksi saat sitoutuneen ja motivoituneen henkilöstön, vastuullisen yritysimagon ja ulkoista arvostusta. Työntekijöiden hyvinvointiin panostaminen asettaa sinut ja yrityksesi hyvään valoon, ja terveellinen työpaikka varmistaa menestyksen pitkällä tähtäimellä.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form