Logo Staples

Vihdoinkin vastaus ikuisuuskysymykseen: käsienkuivaimet vai paperipyyhkeet?

Share via:
  • Staples_article

Kaikki tietävät, että käsien peseminen on tärkeää, sillä hyvä käsihygienia edistää terveyttä estämällä sairauksien leviämistä. Katrinin tekemän tutkimuksen mukaan eurooppalaisista noin 80 % pesee kätensä ja 63–71 % myös kuivaa ne käytettyään julkisia WC-tiloja. Jos julkisissa WC-tiloissa on sekä kuivaimia että paperipyyhkeitä, saman tutkimuksen mukaan useimmat käyttävät mieluiten paperipyyhkeitä, mutta ovatko ne kuitenkaan paras vaihtoehto?

Hygienia
Paperipyyhkeet ovat tästä näkökulmasta katsottuna parempia, sillä Westminsterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa kuivaimien ilmavirtauksesta löytyi vähintään kuutta eri suolistobakteerilajia sekä ulosteainesta. Käsienkuivaimet puhaltavat patogeenejä ympäristöönsä ja siis myös käsillemme. European Tissue Symposium -järjestö on havainnut, että tehopuhaltimet itse asiassa lisäävät bakteerien määrää käsissä 42–200 prosenttia, kun taas käsipyyhkeet vähentävät sitä jopa 77 prosenttia.

Ympäristövaikutukset
Käsienkuivaimet ovat ympäristöystävällisempiä, sillä niistä ei synny jätettä, mutta ne kuluttavat kuitenkin paljon energiaa. Oxfordissa toimivan Environmental Research Management -järjestön tekemässä tutkimuksessa todettiin, että käsienkuivaimien ympäristövaikutus on paperipyyhkeitä pienempi, jos pyyhkeitä kuluu yhdellä kuivauskerralla kaksi. Toisaalta paperipyyheautomaatit vähentävät jätteen määrää annostelemalla juuri sopivan määrän pyyhkeitä. Lisäksi paperipyyhkeiden valmistajat, kuten Katrin, ovat sitoutuneet tekemään tuotantoprosessistaan mahdollisimman ympäristöystävällisen ja tukemaan kestävää metsätaloutta. 

Tehokkuus
Jotta käsien pesemisestä olisi todellista hyötyä, kädet on lopuksi kuivattava huolellisesti, sillä mikrobit lisääntyvät nopeammin kosteilla pinnoilla. Lämmintä ilmaa puhaltavilla laitteilla kuivaaminen kestää jopa 30 sekuntia, kun taas tehopuhaltimet ovat paljon nopeampia. Koska kuivaimet vievät enemmän aikaa kuin paperipyyhkeet, monet lähtevät pois märin käsin. Paperipyyhkeillä kädet on nopea kuivata, ja niiden tuottama hankaus auttaa poistamaan enemmän mikrobeja. 

Kulut
Käyttötapa ja -määrä vaikuttavat siihen, kumpi kuivaustapa tulee kalliimmaksi. Vaikka paperipyyhkeitä on lisättävä usein, käsienkuivaimet ovat kalliita ostaa ja asentaa ja niissä on paljon mahdollisesti korjausta tarvitsevia osia. 

Kumpi on voittaja?
Ottaen huomioon, että pelkästään työpöydillä elää keskimäärin 10 miljoonaa mikrobia, tärkein syy käsien kuivaamiseen on tietenkin niiden leviämisen estäminen. Kummallakin vaihtoehdolla on omat etunsa ja haittansa, mutta loppujen lopuksi paperipyyhkeet vievät voiton, sillä kuluttajat pitävät niistä ja ne ovat sekä hygieenisempiä että tehokkaampia. Käsienkuivaimet ovat turhia, jos työntekijät välttelevät niitä tai käyttävät niitä aivan liian lyhyen aikaa.

Staples tarjoaa yhteistyössä Katrinin kanssa WC-tiloihin tarkoitettuja tuotteita, kuten paperipyyhkeitä ja niiden annostelijoita, jotka tukevat työntekijöiden hyvinvointia. Tutustu valikoimaan. 

Share via:
Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form