Logo Staples

Huolehdi tietoturvasta

Share via:
  • Staples_article

Toimistotekniikka kehittyy jatkuvasti. Tietotekniikkaa käytetään toimistoissa selvästi aiempaa enemmän, ja sekä tekniikka että sen käyttötavat muuttuvat nopeasti. Kyberturvallisuudesta on tulossa tilojen fyysistä turvallisuutta tärkeämpää. 1980- ja 1990-luvuilla sekä vielä vuosituhannen vaihtuessa arkaluonteisia tietoja ja asiakastietoja säilytettiin täpötäysissä arkistokaapeissa. Tuolloin etusijalla oli tilojen fyysinen turvallisuus. Hieman myöhemmin aloitettiin tietojen tallentaminen tietokoneiden kiintolevyille. Ajan myötä asiakirjojen sähköisestä tallentamisesta tuli yhä edullisempaa, joten tietoja siirrettiin levyille yhä suurempia määriä. Tässä vaiheessa tilojen fyysisestä turvallisuudesta ja kyberturvallisuudesta huolehtiminen oli yhtä tärkeää, koska kiintolevyjä ja muita tallennusvälineitä säilytettiin toimistotiloissa. Tänä päivänä suurin osa tiedoista tallennetaan toimistojen ulkopuolelle pilveen, jossa tietojen turvallisuudesta vastaavat ensisijaisesti kolmannet osapuolet. Yritysten on silti edelleen huolehdittava tietojen ja laitteistojen turvallisuudesta! Tunnetko seuraavat tietoturvavinkit?

Tiedota työntekijöitä
Suurin osa tietoturvarikkomuksista ei ole tahallisten hyökkäysten tai päättäväisten hakkereiden aiheuttamia, vaan ne johtuvat yrityksen omien työntekijöiden huolimattomuudesta. Työntekijöiden tietotekniikkataidot eivät välttämättä ole ajan tasalla. Monet työntekijät eivät tunne tietojärjestelmien uusimpia haavoittuvuuksia, eivätkä he osaa käsitellä niitä oikein. Tämän takia työntekijät saattavat vahingossa tuoda yrityksen verkkoon viruksen, siirtää tietoja toisille osapuolille tai antaa jollekulle käyttöluvan yrityksen arkaluonteiseen materiaaliin. Voit vähentää tietoturvariskejä merkittävästi esittelemällä työntekijöille kyberturvallisuuden yleiset periaatteet. Muista, että vaikka nämä toimintatavat olisivat sinulle itsellesi tuttuja, työntekijäsi eivät välttämättä hallitse niitä lainkaan. 

Huolehdi ohjelmistojen päivityksestä
Tämä perinteinen tietoturvavinkki on edelleen ajankohtainen. Useimmat ohjelmistot päivittyvät automaattisesti, mutta vanhemmat ohjelmistot saattavat edellyttää, että käyttäjä tarkistaa ne manuaalisesti.  Lisäksi jotkut järjestelmänvalvojat haluavat, että käyttäjät vahvistavat päivitykset ennen niiden asentamista. Näin estetään haitallisten päivitysten käyttöönotto. Internet-selainten kaltaiset tärkeät ohjelmat on pidettävä aina päivitettyinä, jotta mahdolliset väärinkäytökset voidaan selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Käytä erilaisia käyttöoikeustasoja
Kesäharjoittelijan ei tarvitse päästä käsiksi kaikkeen yrityksen dokumentaatioon. Arkaluonteisille asiakastiedoille, yrityksen tilitiedoille ja tärkeille salasanoille on määritettävä tiukemmat käyttöoikeusehdot kuin vaarattomammille asiakirjoille. Kun tärkeitä asiakirjoja voivat käyttää vain ne henkilöt, jotka niitä tarvitsevat, arat tiedot päätyvät harvemmin vääriin käsiin tai kilpailijan tietoon. 

Hallitse pilvipalveluita tehokkaasti
Pilvipalveluiden liikakäyttö on uusi ilmiö yhteiskunnassamme. Yrityksen työntekijät käyttävät pilvipalveluita erittäin mielellään, koska niiden käyttö on kätevää ja aiempaa turvallisempaa. Todennäköisesti useita yrityksesi asiakirjoja säilytetään pilvessä, ja suuri osa työstä saatetaan tehdä Google Docsin kaltaisissa palveluissa. Tällaisten palvelujen käyttö voidaan suojata tiukkojen käyttöoikeuksien avulla. Uudenlaisia tietoturvaongelmia syntyy, kun työntekijät siirtävät yrityksen arkaluonteisia tietoja sellaisiin pilvipalveluihin, joiden käyttöoikeuksia yritys ei itse hallinnoi. Järjestelmänvalvojat voivat valvoa tällaisten pilvipalvelujen käyttöä eri tavoin, esimerkiksi pyytämällä käyttöoikeuksia, varmistamalla, että salasanat ovat riittävän pitkiä ja monimutkaisia, sekä kokonaan kieltämällä yrityksen tietojen siirtämisen pois yrityksen ensisijaisista pilvipalveluista. 

Käytä useita pilvitallennustilan tarjoajia
Vaikka pilvitallennus voi vähentää perinteisen varmuuskopioinnin tarvetta, yritys ei koskaan saa luottaa vain yhteen pilvitallennustilan tarjoajaan. Jos palvelu jostain syystä kaatuu, yritys ei pääse käsiksi tärkeisiin tietoihinsa, jolloin se ei myöskään voi palvella asiakkaitaan. Käytä siis useita tallennustilan tarjoajia ja varmista, että tärkeimmät tiedostot tallennetaan myös kiintolevylle.  

Ole varovainen matkustaessasi
Pidä kannettavat laitteesi aina asianmukaisesti lukossa. Junamatkoilla näytön arkaluonteiset tiedot kannattaa suojata vierustoverilta tietosuojakalvolla. 

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form