Logo Staples

6 vinkkiä, kuinka parannat vaihtuvien työpisteiden toimivuutta ja viihtyisyyttä

Share via:
  • Staples_article

Nykyaikasilla työpaikoilla työ ei ole enää sidottu toimistoon. IT-analytiikkayhtiö IDC:n mukaan lähes 40 prosentilla työntekijöistä työ on osittain tai kokonaan liikkuvaa. Se asettaa kuitenkin omat haasteensa. Äskettäisessä Dellin tutkimuksessa havaittiin, että yli kolmannes työntekijöistä eri puolilta maailmaa oli sitä mieltä, että etätyö heikentää ryhmähenkeä toimistoissa.

Jaetut työpisteet voivat auttaa yhdistämään etätyön ja toimistotyön. Käytännössä se tarkoittaa yhteisten, tilapäisten työpisteiden luomista pysyvien työpöytien sijaan. Työntekijät voivat töihin tullessaan valita minkä tahansa vapaana olevan työpisteen.

Hyvin suunniteltuina ja toteutettuina jaetut työpisteet voivat tehostaa yhteistyötä, tuoda työntekijöitä yhteen ja vahvistaa yrityskulttuuria. Tämä toimintamalli on myös pienyrityksille hyvä keino hyödyntää muutoin käyttämättä jäävät työpisteet.

1. Kannusta työntekijöitä tekemään työpisteestä oman näköisensä päivän ajaksi
Ihmiset haluavat kerätä ympärilleen pöytäkoristeita, valokuvia sekä kyniä, lehtiöitä ja muita toimistotarvikkeita. Jaettujen työpisteiden kohdalla tämä on haaste, sillä työpöytä voi tuntua kylmältä ja persoonattomalta. "Työpisteestä voi tulla pelkkä lattea pinta, josta puuttuu oma tuntu ja persoonallinen ote", Leitzin julkaisussa todetaan.

Työntekijöille kannattaa antaa mahdollisuus tehdä väliaikaisesta tilasta oman näköisensä. Työpisteen läheisyyteen voi esimerkiksi sijoittaa lokerikkoja, laatikostoja ja hyllyjä, joissa voi säilyttää tavaroita. Pinottavilla lokeroilla voi luoda helposti paljon säilytystilaa, ja niissä työntekijät voivat säilyttää tavaroitaan ja kuljettaa ne vaivatta uudelle työpisteelle. Näin työpisteet pysyvät siisteinä.

2. Suunnittele hyvältä tuntuvat työpisteet

Kensingtonin tutkimuksessa havaittiin, että jaetun työpisteen suurin haaste on työtilan ergonomiasta huolehtiminen. Tuolia, pöytää ja näyttöä tulee voida säätää.

Hyvä ratkaisu on hankkia laadukkaat ja ergonomiset työtuolit, joissa on säädettävät käsinojat sekä eri kulma- ja korkeusasetuksia. Työntekijöiden tehokkuutta ja työn miellyttävyyttä voi tukea myös työpisteen lisävarusteilla. Saatavana on esimerkiksi telineitä kannettaville tietokoneille, selkätukia, hiirimattoja ja jalkatukia, joiden avulla työntekijät voivat nopeasti säätää tilapäisen työpisteen itselleen sopivaksi joka aamu ja työskennellä heille sopivalla tavalla.

3. Edistä yhteistyötä mukautuvilla ja viihtyisillä yhteisalueilla
IBM:n Euroopassa tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllisesti etätyötä tekevillä on ongelmia yhteistyössä ja viestinnässä muiden työntekijöiden kanssa. Yhteistyötä tukeva toimisto kannustaa työntekijöitä tulemaan paikan päälle pallottelemaan ideoita tai luomaan suhteita muihin työntekijöihin.

"Muotoilu ei vaikuta pelkästään ympäristöön vaan myös mielialaan, käyttäytymiseen ja yrityksen brändikulttuuriin", Leitzin julkaisussa sanotaan. Tee yhteistiloista kutsuvia järjestämällä niihin miellyttävät ja rennot istumapaikat. Sijoita seinille valkotauluja, joiden ympärillä on helppo neuvotella ja kehittää ideoita. Nobon laajakuvavalkotaulun käyttöpinta on optimoi poistamalla tilaa vievät reunukset ylhäältä ja alhaalta ja leventämällä taulua sivuille päin. Varmista, että valkotaulun lähellä on tusseja ja kiinnitettäviä viestilappuja. Tällaiset ratkaisut voivat innostaa yhteistyöhön ja vahvistaa yrityskulttuuria.

4. Käytä värejä johdonmukaisesti

 

Jaetut työpisteet ovat yrityksille tehokas tilankäyttötapa, mutta toimisto voi tällöin tuntua tylsältä ja persoonattomalta. Jos toimistosta on karsittu pois kaikki paitsi oleellinen, se ei tunnu lämpimältä ja kutsuvalta työpaikalta.

Helppo tapa ratkaista tämä ongelma on käyttää erilaisia värejä. Tutkimusten mukaan sininen väri tukee luovuutta, kun taas punainen voi auttaa keskittymään yksityiskohtiin. Valitse värikkäät säilytystilat, lisävarusteet ja kalusteet, joiden myötä työtilat mukautuvat organisaation brändiin. Värikkäät laatikot ja muut lisävarusteet voivat piristää toimistoa selvästi.  

5. Kannusta hygieeniseen työympäristöön
Ergonomian jälkeen jaetun työpisteen toinen merkittävä haaste on hygienia. Työpöytä, näppäimistö ja muut toimistotarvikkeet voivat olla toimiston epäsiistein osa.

Kun samoilla työpöydillä työskentelee useita ihmisiä, jokaisen on tärkeää puhdistaa työpiste ja desinfioida välineet. Tee työntekijöille helpoksi pitää huolta hygieniasta tarjoamalla desinfiointiliinoja,6 vinkkiä, kuinka parannat vaihtuvien työpisteiden toimivuutta ja viihtyisyyttä käsidesinfiointiaineita sekä levittämällä tätä bakteerien taltuttamista käsittelevää ohjetta

6. Huolehdi toimiston perustarvikkeista
Teknologian ja mobiililaitteiden kehityksestä huolimatta työntekijät tarvitsevat yhä toimistotarvikkeita. "Pidä myös mielessä, että keskimääräinen toimistotyöntekijä käsittelee yhä yli 10 000 paperia joka vuosi", todetaan Leitzin julkaisussa Work is Where You Are.

Pidä huoli, että tarjolla on riittävästi nitojia, rei'ittimiä, saksia, lokerikkoja ja muita perustarvikkeita. Leitzin WOW-mallistossa on näitä tarvikkeita eri väreissä. Niiden avulla voit tehdä toimistotiloista lämpimiä ja kutsuvia.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form