Logo Staples

Maistuvatko palaverit puulta? Kokeile näitä pelillistämistekniikoita

Share via:
  • Staples_article

Kaipaatko palavereihin lisäenergiaa? Palavereista voi tehdä tuottoisia, kiintoisia ja jopa hauskoja helpommin kuin luuletkaan.

Ammenna inspiraatiota saksalaistyylisistä lautapeleistä ja mullista palaverikaavasi. Monissa lautapeleissä pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan. Näissä peleissä pelaajat toimivat yhteistyössä. Voittajajoukkue rakentaa onnistuneesti jotakin yhdessä, esimerkiksi yhteisön, sivilisaation tai kaupungin. Voit liittää yhteistyöstrategian ja ideoiden kehittämisen palavereihisi aivan kuten saksalaistyylisissä lautapeleissä.

Tässä muutamia pelillistämistekniikoita, joiden avulla voit muuntaa palaverisi puisevista dynaamisiksi!

Aloita tunnelman keventämisellä
Leikkisästä tunnelman keventämisestä on kahdenlaista hyötyä: Se rentouttaa ja auttaa kaikkia läsnäolijoita avautumaan, mikä on tärkeää yhteistyöpalaverissa.

Jos ryhmäsi tapaa säännöllisesti, käynnistä palaveri joka kerta uudella kysymyksellä. Yksinkertaisimmillaan voit kysyä kaikilta, mitä he tekivät viikonloppuna tai minkä hyvän elokuvan he näkivät viimeksi.

Jos osallistujat eivät tunne toisiaan kovin hyvin, yritä keksiä keskustelua herättäviä kysymyksiä. Tässä muutama ehdotus:

Saatat yllättäen saada selville jotain kiintoisaa jostakin työkaveristasi.

Lämmittele piirtämällä
Yhteistyötapaamisissa kuten ideoinnissa tai aivoriihissä osallistujia pyydetään joskus piirtämään, hahmottelemaan ja havainnollistamaan ideoitaan. Saattaa olla helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka monet meistä piirtelivät mieluusti lapsuudessaan, aikuisina olemme itsetietoisempia. Pelkäämme, että piirroksemme ovat huonoja tai hölmöjä. Idean kuvaaminen piirtämällä ei kuitenkaan edellytä taiteellisia lahjoja. Yksinkertainen luonnos riittää.

Pidä nopea ja helppo piirrosharjoitus lämmittelyksi. Anna ihmisille 30 sekuntia aikaa piirtää puu. Sitten toiset 30 sekuntia piirtää ihminen. Jakakaa piirroksenne ryhmän kesken. Kaikki piirrokset näyttävät hieman erilaiselta, mutta taatusti puilta ja ihmisiltä. Nyt ovat itsevarmempia, kun heitä pyydetään piirtämään jatkossa.

Lue lisää leikkisyyden vaikutuksesta työpaikan yhteistyöhön oppaastamme, jossa neuvotaan lasten leikkien hyödyntämisessä toimistossa.

Pidä kaikki varpaillaan (ja asian ytimessä)
Odotukset yhteistyöpalaverista voivat murentua heti, kun joku hairahtaa aiheesta eikä kukaan halua keskeyttää asiasta poikkeajaa. Tällaisissa tapauksissa pelillistämisestä voi olla todella hyötyä.

Hanki nähtävä tai kuultava ajanottolaite, kuten 2 minuutin tiimalasi tai yksinkertainen munakello. Aseta kaikille aikaraja puhumiseen. Varmista, että kaikki ovat etukäteen perillä säännöistä, jotta kukaan ei hätkähdä, kun aika loppuu. Kun kello soi, on jonkun toisen vuoro puhua.

Tämä kannustaa osallistujia huomioimaan ajan paremmin ja samalla osallistumaan aktiivisemmin. Lisäksi palaverisi eivät enää koskaan venähdä liian pitkiksi!

Anna ideoiden virrata
Ideoinnin ei pitäisi olla kilpailu. Kenenkään yksittäisen henkilön idea ei ole ”paras”. Huolehdi, etteivät osallistujat ole vaivautuneita ideoidensa jakamisesta, ja pyri estämään muita lyttäämästä toisten ideoita. Tämä onnistuu ottamalla ”Niin ja” -periaatteen käyttöön palavereissa.

Aina kun joku esittää idean, tavoitteena on lisätä siihen jotakin. Esimerkiksi: ”Jatkaisin Jonin ideaa...” Kannusta osallistujia tähän pitämällä kirjaa aina, kun kuulet maagiset sanat idean kehittämisestä edelleen.

Viikon lopussa palkitse kahvilla tai lounaalla se henkilö, joka käytti tätä periaatetta eniten. Tämä pelillistämistekniikka motivoi ihmisiä kehittämään toistensa ideoita aktiivisemmin, mikä lisää yhteistyön määrää palavereissa.

Jatka yhteistyötä palaverin jälkeen
Olemme kaikki kokeneet saman. Vietämme tunnin tai kaksi palaverissa keskustellen tärkeästä aiheesta ja innoissamme ideoiden heittelemisestä. Sitten ei tapahdukaan mitään. Kukaan ei ehdota jatkoa tai emme tiedä, mitä tehdä seuraavaksi.

Kun tapaaminen päättyy, muista jakaa kaikille osallistujille muistiinpanoja ja toimintaohjeita. Jos tiimin avainhenkilöt eivät pysty osallistumaan palaveriin, on tärkeää pitää heidät ajan tasalla muistiinpanojen avulla.

Huolehdi yhteistyön jatkumisesta fläppitaululla ja SCRIBZEE®-älypuhelinsovelluksella. Teet vain muistiinpanoja tavalliseen tapaan fläppitaululle ja sitten skannaat sivut älypuhelimellasi. SCRIBZEE® kokoaa sivut yhdeksi korkealaatuiseksi PDF-tiedostoksi, jonka voi jakaa pilvessä koko ryhmän kesken. Muistiinpanot ovat jo valmiina kaikkien sähköpostissa, kun he palaavat työpisteilleen.

Voit tehdä puisevista palavereista kiintoisia jo kokeilemalla yhtä tai kahta näistä ideoista. Heti kun ihmiset tuntevat, että heidän ideoillaan ja mielipiteillään on merkitystä, ollaan jo matkalla kohti tuottavampia ja yhteistyöpitoisempia palavereita.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form