Logo Staples

Seitsemän tapaa inspiroida innovaatiota yhteistyön avulla

Share via:
  • Edding

Kun saapuneiden postilaatikko alkaa täyttyä ja määräaika häämöttää, saatat unohtaa ympäröivän maailman, ja vain sinä ja tietokoneesi olette olemassa. Tämän päivän kiireisissä toimistoissa tiimityöskentely häviää usein tehtävälistalta ja sen myötä häviää myös mahdollisuus keventää painetta jakamalla ratkaisut kollegoidemme kanssa.

Eräässä tutkimuksessa 86 % vastaajista väitti työpaikan epäonnistumisten johtuvan yhteistyön puutteesta tai tehottomasta kommunikoinnista, ja lähes 40 % oli sitä mieltä, että he ja heidän kollegansa eivät tehneet riittävästi yhteistyötä. Me kaikki tiedämme, että yhteistyöstä on henkilökohtaista ja kaupallista hyötyä, mutta kuinka onnistumme siinä?

Seuraavassa on seitsemän ideaa, jotka auttavat saavuttamaan yhteistyön hyödyt.

1. Luo inspiroiva työympäristö
Olipa mieluisin työskentelytapasi mikä tahansa joskus täytyy voida keskittyä yksittäiseen tehtävään ja toisinaan työskennellä muiden kanssa. Työpaikka, jossa on sekä yksityisiä että yhteisiä työtiloja, mitä todennäköisemmin kannustaa innovaatiota ja tarjoaa kaikille tilaisuuden päästä parhaisiin tuloksiin. Työpöydät itsenäiseen työskentelyyn, kokoushuoneet projektiryhmille ja avoimet tilat sosiaaliseen kanssakäymiseen antavat kaikille mahdollisuuden valita kullekin rentouttavin ja sopivin paikka.

2. Luo positiivista kulttuuria
Kyse ei ole pelkästään siitä, missä työskentelet vaan myös miten työskentelet. Onnistunut yhteistyö edellyttää, että meistä tuntuu luontevalta jakaa ideamme kollegoidemme kanssa, vaikka tietäisimme, että he eivät ole samaa mieltä kanssamme. Yritykset, joissa vallitsee läpinäkyvyyden, luottamuksen ja kunnioituksen kulttuuri, eivät pelkästään motivoi työntekijöitään vaan myös parantavat tuotantoa, laatua ja palveluiden tasoa. Vain harvalla yrityksellä on varaa sivuuttaa tällaiset edut, jotka vaikuttavat suoraan tulokseen!

Johtajien tulisi näyttää tietä tunnistettaessa parannuskohteita ja etsittäessä ratkaisuja ongelmiin. Jotkut psykologit sanovat, että kahdenkeskinen vuorovaikutus tuottaa paljon enemmän positiivisia tuloksia kuin pelkkä digitaalinen kommunikointi. Esimerkiksi avointen ovien ansiosta johtoporras on valmis keskustelemaan kaikkien kollegoiden kanssa.

3. Ole valmis jakamaan ideoita
Olemme yksityiselämässämme tottuneet olemaan jatkuvasti yhteydessä muihin ihmisiin tietotekniikan välityksellä. Mutta unohdamme usein, että omien verkostojemme rakentaminen perustuu teknologian taustalla oleviin periaatteisiin pikemmin kuin itse teknologiaan.

Totta, sähköposti on tehokkaan yhteistyön perusedellytys, mutta niin ovat myös paperi ja kirjoitusvälineet. Mikä sen parempi tapa tuoda esille tärkeät ideat kuin kirjoittaa ne valkotaululle tai  lehtiötaululle kaikkien nähtäväksi.

Jos valkotaulu ei ole käsillä, Legamaster Magic-Chart -kalvo tarjoaa välittömän kirjoituspinnan. Staattisen sähkön avulla kalvo kiinnittyy helposti mihin tahansa pintaan (myös puuhun, betoniin, lasiin ja jopa tapettiin) ja koska siinä ei ole liima-ainetta, se ei jätä jälkiä. Siinä voi käyttää mitä vain tussikynää sekä lisätä tai poistaa käyntikortteja ja ilmoituksia, jolloin kaikkien tiimin jäsenten on helppo osallistua.

Pidä edding 360 -valkotaulutussikynää taskussasi, jotta voit kirjoittaa muistiin spontaanisti mieleesi tulevat ideat missä sitten oletkin. Se sopii parhaiten valkotauluihin, mutta toimii myös kaikilla sileillä pinnoilla mukaan lukien lasi, emali ja melamiini. Mikä parasta, voit pyyhkiä sen pois kun olet kirjannut ajatuksesi parempaan talteen, tai jos tulet toisiin ajatuksiin.

4. Helpota muiden kanssa keskustelua

Mikään ei ole sen turhauttavampaa kuin projektitiimin jäsenet, joilla on poikkeavat prioriteetit. Olemme kaikki joskus halunneet vajota maan sisään huomattuamme, että kollegamme ovat työskennelleet kohti toisia tavoitteita, ja olemme itse haaskanneet aikaa tekemällä päällekkäistä työtä tai noudattaneet vanhentuneita ohjeita. Projektinhallintaohjelma on tietysti ehdoton, mutta tietyt ongelmat ratkeavat parhaiten tarttumalla asiaan ja puhumalla kollegoille kasvotusten.

5. Hyödynnä tiimin jäsenten vahvuuksia
Belbinin tiimiroolit osoittavat, että tiimin jäsenten väliset erimielisyydet eivät suinkaan ole ongelma vaan ne tulisi tunnistaa ja tuoda esille. Toimimme paljon paremmin, kun saamme olla oma itsemme. Tärkeää on antaa tiimin jäsenille mahdollisuus työskennellä yhdessä tuoden esille toistensa parhaat puolet – anna Belbinin "tekijätyypille" valkotaulun kierretussi, jolla hän voi kirjoittaa keskustelut, ja anna "arvioijantyypin" istua rennosti ja miettiä ennen johtopäätöksen tekemistä. Joskus se on niin yksinkertaista kuin pyytää siistimmän käsialan tai selkeimmän piirustustaidon omaavaa henkilöä kirjaamaan keskustelun vaiheet.

Innovaatio herää henkiin, kun tiimin jäsenet huomaavat, kuinka tiimin eri taidot ja kokemukset voidaan yhdistää sopivan ratkaisun löytämiseksi.

6. Tee yhteistyöstä palkitsevaa
Kuten olemme huomanneet, yhteistyö palkitsee niin yksittäisiä ihmisiä kuin yritystä laajemminkin. Konkreettiset tulokset kuitenkin auttavat sulauttamaan tiimityöskentelyn yrityselämään. Jos meille annetaan henkilökohtaisissa arvioissamme yhteistyö- ja tiimitavoitteet, meillä on jotakin, mihin pyrkiä ja mitä mitata. Näin tiedämme, milloin olemme saavuttaneet tavoitteemme.

Ponnistukset voidaan tunnustaa yksityisesti tai julkisesti, riippuen kunkin mieltymyksestä. Voit lähettää sähköpostiviestin, sanoa kiitokset yrityksen sosiaalisen median viestiketjussa, laittaa ilmoituksen lehteen tai antaa tunnustusta menestyksestä yrityksen kokoontumisessa. Tiimit voidaan jopa kutsua yhteiseen illanviettoon, mikä ei pelkästään ole tunnustuksen osoitus heidän saavutuksistaan, vaan se tarjoaa myös tilaisuuden vahvistaa tiimin yhtenäisyyttä entisestään.

7. Sopeudu ja kehity
Yritykset ovat usein hyviä seuraamaan markkinatrendejä ja innovatiivisia teknologioita, mutta yhtä tärkeää on pysyä ajan tasalla tiimin kommunikointiin tarkoitetuista työkaluista ja strategioista. Tuotteista ja vempaimista uusimpaan ajattelutapaan on jatkuva prosessi, joka jo itsessään edellyttää yhteistyötä ajan tasalla pysymiseksi.

On myös tärkeää tunnistaa muutosten seuraukset organisaatiossa:  esimerkiksi uudet prosessit, uudelleenjärjestelyt ja tuotekehitykset voivat vaikuttaa henkilökunnan tapaan kommunikoida, mistä syystä yhteistyön priorisointi on entistäkin tärkeämpää.

Share via:

Lue myös

Ota yhteyttä
close

Tarvitsetko henkilökohtaista palvelua?

Voit soittaa Staplesin asiakaspalveluun numeroon:

010 681 681

Voit myös täyttää alla olevan lomakkeen, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun pian yhteyttä.

Get help FI

Form